Rapport om Koh Chang

Sent om sider så kommer här en reserapport från de platser jag kollat upp i Thailand och jag börjar med Koh Chang, dit jag åkte först. Jag kommer inte ihåg vem som tipsade om Koh Chang men jag har varit där innan och kommer ihåg det som en riktigt fin ö. Siktet var dock inställt på Hua Hin, som var vårt förstaalternativ.
Visa större karta

Koh Chang ligger c:a 5-6 h med buss österut från Bangkok, ganska nära gränsen till Kambodja. Det är en bergig ö och praktiskt taget allt boende mm är längs vägen som går i utkanten, längs vattnet. Även om det finns restauranger mm längs hela ön så finns det kluster av hus framförallt fokuserat kring sandstränderna. Det stället jag var på hette White Sand beach.

Jag ska försöka göra en bedömning av de kriterier vi har satt upp för projektet.

Internet och arbete
Jag var lite rädd att internet inte skulle fungera så bra eftersom det är en ö men det var inga konstigheter. Jag kunde Skypa och surfa utan några problem. Nu benchmarkade jag inte internet totalt där med Bredbandskoll etc men jag upplevde aldrig att nätet var för långsamt för det jag jobbade med.

Jag jobbade på två olika platser under de två dagarna jag var där. En restaurang (bilden ovan) var helt fantastisk för det ändamålet, precis vid vattnet, hyggligt billig mat (~30-40 kr för en kyckling röd curry med vatten), många bord etc. Det enda negativa här är att borden (iaf det jag satt vid) inte var slätt så jag kunde inte använda mig av musen (hade ingen musmatta).

Det andra stället var mer av ett avkopplat café/bar där det fanns sköna soffor att sjunka ner i. Det stället passar nog bäst på morgon/förmiddag då solen lyser en i ansiktet när solen går ner i havet framför en (I-landsproblem!).

I övrigt fanns det en hel del restauranger som stoltserade med Wifi. Man kan också jobba ifrån resorterna men då blir lunchen man måste köpa för att få sitta där dyrare.

Prisläge
Priserna var något högre än i storstäderna jag varit i men det var långt ifrån dyrt. Matpriser, öl etc var ungefär 10 % över  övriga Thailand upplevde jag.

Boende

Rummen kostade från 400 Baht per natt till 6 000 för riktigt fina resorts (bilden ovan). Ett fräscht rum med AC och Wifi kostar runt 800-900 Baht (200 kr) per natt, då ska man kunna pruta ned det till ~600-700 per natt för längre vistelser. Riktig lågbudget/backpackerstyle går att få från ~300 Baht per natt (månadshyra) om man så vill.

Här är lite exempel på priser och boenden, samtliga priser gäller är mycket ungefärliga månadspriser.

Lågbudget (ovan): ~400-500 Baht per natt (med fläkt) +200-300 Baht per natt om man vill ha A/C. Inget Wifi. Det är i princip fyra väggar och ett tak och inte “fräscht” men absolut inte äckligt. Dock förmodligen inget man väljer om man inte är van att leva spartanskt. Rummet på bilden är det jag bodde i, det kostade 600 för en natt (dagshyra) och hade en balkong med havsutsikt. Det är förmodligen vad jag personligen kommer välja.

Mellanbudget (ovan): ~900 Baht per natt (~5 500 kr per månad). Wifi. A/C. Swimming pool. Ett exempel på detta är Paddy’s (som detta exempel baseras på). Jag gissar att större delen av er kommer vilja ha denna standard. Drygt 5 min promenad till stranden.

Däremellan finns det en massa andra boenden. De flesta ligger på runt ~500-1000 Baht (fler runt ~1 000 än 500) och priserna varierar med hur nära stranden det ligger, fläkt vs A/C, frukost ingår eller ej osv.

Paradiskänsla
Koh Chang är en paradisö. Stränderna är fantastiska, långa och inte alltför överbefolkade, palmer, varmt lugnt vatten.

Det enda som fråntar denna känsla är att den, liksom alla någorlunda lättåtkomliga öar har turister. Det är dock inte lika “in your face” som tex på Phuket. Inga strandförsäljare som kommer fram varannan minut, inga frågor om taxi varannan minut etc. Det bör påpekas att jag är ganska känslig mot överturistiga ställen och jag tycker inte att det är några problem.

Att göra / utbud
Mycket på Koh Chang kretsar kring beach och vatten. Man kan snorkla, fiska, åka ut till  öar utanför etc. På själva ön finns det massor av restauranger, sköna pubar och ett nattliv som är fokuserat kring en dag i veckan. På ön finns det en mängd turistfällor man kan provat på om man så vill, elefantridning, paintball etc. men det finns också vackra vattenfall att besöka och (tror jag) lite trekking att göra.

Det finns ingen shopping att tala om, inga gallerior eller större affärer men man kan köpa det viktigaste samt kläder på gatorna som i övriga Thailand.

Gym finns men inget thaiboxningsgym (arghhh…). Jag har kollat upp två gym varav det ena (~250 kr per månad) är ett väldigt basalt utomhusgym med mestadels fria vikter. Det andra (bilden ovan) är ett inomhusgym som är betydligt fräschare. Vet dock inte vad det kostar men fick indikationer på runt 500 kr per månad.

Koh Chang med omnejd
Koh Chang ligger lite off från större städer och jag vet faktiskt inte så noga vad exakt som finns inom 2h omkrets. Däremot är ju Kambodja nära och det är närmast tjänstefel att vara i området utan att besöka tempelstaden Angkor Wat!

Sammanfattningsvis
Jag gillar Koh Chang starkt. Det är helt enkelt en riktigt fin ö. Arbetsmässigt är det bra och förmodligen ännu bättre om man har Wifi på rummet. De starkaste nackdelarna är att utbudet av saker att göra utöver jobba och hänga på beachen kanske inte är 100% och att priserna är något över andra ställen. Fördelarna är det är ett mycket härligt ställe att jobba ifrån och att det på alla punkter är godkänt.

Min nästa rapport handlar om Hua Hin och en mindre ort jag testade utanför Hua Hin.

This entry was posted in Husletande, Reseberättelser. Bookmark the permalink.

4 Responses to Rapport om Koh Chang

  1. Pingback: Vart i Thailand bör man åka? | Var som helst

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *