Internet och 3G/Gprs-modem i Thailand

Det är ju ett understatement att påstå att internet är viktigt för vår vistelse i Thailand så jag tänkte dedikera ett inlägg till detta.

Internet och bredband verkar vara väl utbyggt här i Thailand och de tre platser jag testat (Koh Chang, Bangkok och Hua Hin) har alla haft bra och snabbt bredband. Jag borde ha kört Bredbandskollen eller liknande (kom på det försent) men gällande att jobba mot webben så är det i princip som jag har hemma med min 20 Mbit-lina. Dvs, bredbandet här är fullt tillräckligt att jobba mot.

Wifi finns lite överallt och det är många hotell och restauranger som erbjuder det. Restaurangerna skyltar ofta med Free Wifi. På hotellen är det ibland gratis och ibland mot en kostnad ~50 Baht (12 kr) för en timme.

3G-modem till datorn finns men är, vad jag förstått, i praktiken meningslösa eftersom de bara fungerar i centrala Bangkok ungefär. Här får någon gärna rätt mig om jag har fel, men det är vad jag hört.

Det man kan köpa är dock Gprs-modem. De kostar ~1 000 Baht (~250 kr) och då ingår en månads fri surf. Därefter kostar det cirka 50 kr för 50 h. Gprs-modem är dock långsamma och bör bara användas för enklare uppgifter, tex mejla, blogga etc. Det har varit en bra investering för mig som varit en del på resande fot på sistone.

I korthet kan man väl säga att internet, som väntat, inte kommer/bör vara något problem för deltagarna på PBC.

This entry was posted in Praktikaliteter. Bookmark the permalink.

2 Responses to Internet och 3G/Gprs-modem i Thailand

 1. Roger Åberg says:

  3G finns endast i Bangkok, Phuket och någon tredje stad, sedan är det Edge som gäller. Det är stabilt, men galet segt. Har kört det ett tag nu och det fungerar, men att arbeta på det är no no. DTAC och de andra är redo att trycka på 3G-knappen men väntar på ok från kungen. När det kommer är dock oklart.

  Att det finns WiFi betyder inte att det finns internet som vi är vana med hemifrån, uppkopplingen och hur många som delar på den varierar kraftigt. Att se Youtube-klipp är en ynnerst. WiFi ≠ bredband och när en thailändare säger att de har snabbt internet betyder det inte att det är snabbt internet eller att du kommer att få snabbt internet.

  Min känsla är att nät är bättre inne i städer och sämre ju närmare stranden man kommer, men om man åker till paradiset vill man ju inte sitta i en liten skitstad och häcka utan se stranden eller vacker miljö. Eller? :)

  Innan jag skulle åka en längre tid och jobba, om jag verkligen skulle behöva jobba, skulle jag se till att få fatt på en privat lina faktiskt.

 2. Christoffer says:

  Roger: Tack för din uttömmande kommentar!

  Jag vet inte om jag kan hålla med dig riktigt ang snabbheten på linorna. Jag har inte provat Youtube på alla ställen jag varit på men det har definitivt varit “Youtube-snabbt” både på Koh Chang, i Bangkok och här omkring Hua Hin.

  Sen tror jag det kan påverkas mer av hur många som sitter kring ett Wifi osv, vilket kan bli något vi får lösa om det problemet uppkommer. Det finns trots allt ganska många ställen att sprida ut sig över. Idag satt jag på två olika ställen i centrala Hua Hin och hade problem, men det kändes mer som att det berodde på att jag satt för långt från stationen, det borde ju vara riktigt bra i HH tycker man.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *