Boende generellt

Hej igen,

Jag tänkte skriva ett inlägg om boende här i Thailand så att ni vet ungefär hur det fungerar och vad ni kan förvänta er. Jag har provat på lite olika typer av boenden i regionen låg- och mellanbudget.

De allra billigaste boenden man hittar kostar inte mer än 50-70 kr per natt ungefär för ett enkelt rum. Då är det med fläkt och en mycket enkel toalett, ibland ingår dusch och den kan vara både med varm och kallvatten. Det handlar i princip om tak över huvudet men i allmänhet städat och så.

Att sova med fläkt är i många fall fullt tillräckligt men det är absolut en vanesak. Detsamma gäller “kallvatten”, det är ju inte “Sverige-kallt” vatten utan mer kyligt så att säga. De allra, allra flesta rum och guest houses har dock varmvatten, även på de riktiga lågbudgetställena.

Nästa nivå av boende är bungalow-rum med A/C och ett fräscht rum. Kanske inkl TV och kyl och ofta med WiFi, då hamnar man på runt 700-800 Baht (=150-200 kr) per natt. Här ingår alltid eget badrum, varmvatten osv. Min gissning är att detta är boendet som de flesta kommer att välja, som stannar här en längre tid.

Nivån över det är hotell i “normalklassen”. Det vill säga rum i ett hotell med reception, kanske en pool och övriga bekvämligheter. TV, kyl, service, Wifi är i princip självklarheter. Prisnivån är runt 6 000 – 8 000 kr per månad.

Den “översta” nivån är resorts med alla möjliga bekvämligheter. Strandnära, fin restaurang, grymma rum osv. Dessa kostar från 500 kr per natt.

Priserna skiljer sig dock mycket åt från plats till plats. Bangkok är till exempel billigare än turistorterna och ju närmare stranden man bor desto dyrare blir det.

Det är bra om du redan nu börjar tänka på vilken typ av boende du vill ha och vad som är viktigt för just dig. I dagsläget utgår jag ifrån att runt 10-20% väljer backpackerstilen, de flesta andra någonstans mellan låg/mellan- och mellanalternativet.

Jag kommer att ge exempel på vad jag menar i samband med min Koh Chang-rapport…

Slutligen bör man också vara medveten om att Thailand inte är Sverige, men att standarden blir mer västerländsk ju mer man betalar. Mycket är dock en vanesak, men toaletterna kan vara annorlunda, ljudnivån, servicen etc är annorlunda.

This entry was posted in Husletande. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *